Skanderborg Forsyning er Årets Offentlige Bestyrelse

På Årets Offentlige Bestyrelseskonference i København 31. oktober overrakte bestyrelsesformand Per Påskesen, TEC, prisen Årets Offentlige Bestyrelse til bestyrelsesformand Henrik Müller, Skanderborg Forsyning.

Skanderborg Forsyning blev et selvstændigt A/S i 2010, ejet af Skanderborg Kommune. Opgaven er fortsat at levere drikkevand til og rense spildevand fra borgere og virksomheder i Skanderborg. I spidsen for selskabet står den syv personer store bestyrelse, som siden selskabsgørelsen har haft en tydelig og visionær strategi om at gå forrest i branchen. Den aktuelle bestyrelse har gjort visionen til en realitet og er den væsentligste grund til, at den nu er kåret som den mest værdiskabende offentlige bestyrelse 2017.

Bedømmelsesudvalget fremhæver, at bestyrelsen har:

  • Transformeret et traditionelt driftsselskab til et videnselskab, hvor selskabet med en klar strategi kobler sine kompetencer op på ressourcerne hos virksomhedspartnere og borgere. Bl.a. som partner i det full scale vandteknologiske udstillingsvindue ’AquaGlobe’, som har skabt unikke vand- og klimatilpasningsløsninger.
  • Evnen til at sætte bestyrelsens kompetencer i spil i det strategiske arbejde med at udvikle selskabet og nå de ambitiøse mål på hele feltet fra IT, økonomi, samskabende designprocesser, over fagpolitisk viden, offentlig forvaltning, teknisk viden, og til virksomhedsdrift.
  • Evnen til at skabe klare roller i relation til medlemmer, der også sidder i Byrådet (selskabets ejer) og virksomhedsejere, der samarbejder med selskabet.
  • Systematisk brugt evaluering, bl.a. til en proaktiv dialog om at sikre de rigtige kompetencer til den kommende bestyrelse.

Holdindsatsen giver resultater

Prisen er et kæmpe skulderklap til os. Vi har i bestyrelsen arbejdet meget målrettet med strategisk at udvikle selskabet ved at udnytte vores forskellighed og evner. Det har gjort selskabet til et af Danmarks mest effektive og moderne vandselskaber, det har skabt værdi for lokalsamfundet, og det har sparet borgere og virksomheder i kommunen for et trecifret millionbeløb”, siger en stolt bestyrelsesformand for Skanderborg Forsyning Henrik Müller og fortsætter: “Jeg håber, at vi med prisen kan bidrage til at øge opmærksomheden i hele branchen, og for den sags skyld også i museumsbestyrelser og i bestyrelser for uddannelsesinstitutioner, på at skabe en holdindsats. Alle i vores bestyrelse er parate til at dele vores erfaringer med de mange nye bestyrelser, der træder til efter kommunalvalget”.

Det glæder mig meget, at bestyrelsen for Skanderborg Forsyning får denne pris. Det er fuldt fortjent og vidner om en visionær og fokuseret bestyrelse, som har formået at skabe et moderne forsyningsselskab med blik for både sikker drift, lave omkostninger og helt nødvendig innovation i samspil med de mange vandrelaterede virksomheder i området”, siger borgmester i Skanderborg, Jørgen Gaarde (S).

Kompetent bedømmelsesudvalg

Bedømmelsesudvalget består af professor Steen Thomsen, CBS, den erfarne erhvervsleder og bestyrelsesformand Peter Højland samt sidste års prisvinder, bestyrelsesformand for TEC Per Påskesen.

Med afsæt i et skriftligt nomineringsskema og besvarelse af supplerende spørgsmål har de udpeget 3 ’best in class’:

  • Struer Statsgymnasium til i uddannelsessektoren
  • Skanderborg forsyning i forsyningssektoren
  • Baggårdteatret i Svendborg i kultursektoren

 – og blandt dem har udvalget kåret Skanderborg Forsyning som Årets Offentlige Bestyrelse 2017.