Revisor skal i henhold til lovgivningen føre en revisionsprotokol i virksomheder og organisationer mv., hvis årsrapport mv. revideres. Denne artikel omhandler primært revisionsprotokoller i kommunale aktieselskaber.
Revisionsprotokollen er sammen med revisionspåtegningen til årsrapporten revisors vigtigste meddelelsesmiddel omkring den foretagne revision og resultatet heraf. Mens revisionspåtegningen er en del af selve årsrapporten, er revisionsprotokollen kun til den øverste ledelse, som har ansvaret for tilsynet med virksomheden – det vil i de fleste tilfælde sige bestyrelsen. Endvidere tilgår revisionsprotokollen tilskudsgiver og andre kontrolinstanser i offentlige virksomheder eller virksomheder, som modtager offentlig støtte.
Overordnet skal revisionsprotokollen indeholde oplysninger om revisionsmæssige forhold af le-delsesmæssig interesse, idet revisor skal oplyse om arten og omfanget af den udførte revision og konklusionen herpå. Revisor skal i revisionsprotokollen oplyse om:
- Væsentlige spørgsmål vedrørende revisionen, herunder især usikkerhed, fejl eller mangler vedrørende virksomhedens bogholderi, regnskabsvæsen eller interne kontrol.
- Forhold som normalt må forventes at være af betydning for den øverste ledelses stillingtagen til årsrapporten mv.
Kravene til indholdet af revisionsprotokollen fastlægges i revisorlovgivningen og en række revi-sionsstandarder.
Revisor anvender følgende typer af revisionsprotokoller:
1. Tiltrædelsesprotokol
2. Revisionsprotokol for revision i årets løb
3. Revisionsprotokol for revision af årsrapport
4. Fratrædelsesprotokol.
Tiltrædelsesprotokol
Tiltrædelsesprotokollen indeholder bl.a. en beskrivelse af ledelsens (bestyrelse og direktion) og revisors opgaver og ansvar i relation til revision og regnskabsaflæggelse mv. Herudover indeholder tiltrædelsesprotokollen en beskrivelse af, hvordan revisor vil gribe opgaven an.
Tiltrædelsesprotokollen udarbejdes ved revisors tiltrædelse og genoptrykkes med passende mellemrum – f.eks. ved ændringer i bestyrelsen eller regelgrundlaget for revisionen. Nye bestyrelsesmedlemmer skal altid gennemgå tiltrædelsesprotokollen, så de kender forskellen på bestyrelsens og revisors ansvar i relation til regnskabsaflæggelsen.
Revisionsprotokol for revision i årets løb
Revisionsprotokol for revision i årets løb udarbejdes, når der er udført revision i løbet af året, og der efter revisors opfattelse er noget, som skal rapporteres til bestyrelsen.
Revision udført i årets løb kan f.eks. omfatte gennemgang af interne kontroller på væsentlige områder eller uanmeldt beholdningseftersyn.
Revisionsprotokol for revision af årsrapport
Revisionsprotokollen til årsregnskabet skal udarbejdes, så den foreligger til bestyrelsen forinden bestyrelsens behandling og godkendelse af årsrapporten.
Eksempler på forhold af ledelsesmæssig interesse som omtales i revisionsprotokollen:
- Fremgangsmåde og omfang af revisionen og konklusionen herpå.
- Såfremt der afgives en revisionspåtegning med forbehold eller supplerende oplysninger, skal årsagerne hertil uddybes nærmere.
- Kommentarer til anvendt regnskabspraksis eller ændringer heri.
- Beskrivelse af væsentlige risici og usikkerheder. Det kan f.eks. være usikkerheder omkring værdiansættelse af aktiver og forpligtelser eller usikkerheder omkring eventualforpligtelser.
- Konstaterede fejl af betydning.
- Usikkerheder om muligheden for at fortsætte driften fremadrettet – f.eks. på grund af mangel på likviditet.
- Uenighed med den daglige ledelse om forhold.
- Andre forhold – f.eks. kritiske bemærkninger om væsentlige svagheder i interne kontroller, spørgsmål om den daglige ledelses integritet samt besvigelser.
Er der mellem ledelse og revisor truffet særlige aftaler om undersøgelser eller detaljeret kontrol, eller er dette krævet i lovgivningen, skal oplysninger om udførelsen og resultatet heraf beskrives i revisionsprotokollen. Det kan f.eks. være omkring forvaltningsrevision.
Eventuelle ikke korrigerede fejl i regnskabet, som ikke er bagatelagtige, skal rapporteres i revisionsprotokollen. Der er tale om konstaterede fejl, som er vurderet uvæsentlige for den samlede årsrapport, men alligevel ikke helt bagatelagtige, og som direktionen har valgt ikke at rette i årsrapporten inden færdiggørelse heraf.
Revisor skal afslutningsvist oplyse, hvorvidt revisor opfylder lovgivningens krav til habilitet og uafhængighed, og hvorvidt revisor har modtaget alle de oplysninger, revisor har anmodet om. Herudover skal revisor give oplysning om eventuelle andre ydelser leveret til kunden udover den ordinære revision. Det kan f.eks. være særlige rådgivningsopgaver og skattemæssig assistance.
Fratrædelsesprotokol
Såfremt revisor fratræder før udløbet af valgperioden eller ikke ønsker genvalg, skal revisor give meddelelse herom i revisionsprotokollen, eventuelt med angivelse af årsagen hertil.
Bestyrelsens læsning af revisionsprotokollen
Som det fremgår ovenfor, er formålet med revisionsprotokollen: „rettidigt at forsyne den øverste ledelse med observationer, der er afledt af revisionen og relevante for ledelsens ansvar for at føre tilsyn med regnskabsaflæggelsen“.
Ved gennemgangen af revisionsprotokollen skal bestyrelsen særligt være opmærksom på følgende afsnit:
- Konklusion om den foretagne revision
- Særlige forhold
Konklusionen om den foretagne revision er vigtig, da der her oplyses om, der afgives en påtegning uden forbehold og supplerende oplysninger. Såfremt revisor tager forbehold eller giver supplerende oplysninger i revisionspåtegningen til årsregnskabet, vil dette være nærmere begrundet i dette afsnit.
Afsnittet om særlige forhold kan f.eks. indeholde afsnit om:
- mangler i interne kontroller og risikoen for besvigelser.
- særlige risici og usikkerheder omkring regnskabsposter.
- usikkerhed om virksomhedens muligheder for at fortsætte driften fremadrettet.
- særlig regnskabspraksis, som bestyrelsen skal være opmærksom på.
Særlige forhold kan også omfatte forhold, som revisor anbefaler ledelsen at undersøge nærmere, herunder anbefalinger til forbedringer i interne kontroller mv. De interne kontroller er de kontroller, som er indbygget i virksomhedens forretningsgange og har som formål at forebygge og opdage fejl. Her bør bestyrelsen helt klart følge op overfor direktionen for at høre dens holdning, og om hvorvidt direktionen agter at følge revisors anbefalinger.
I forbindelse med det bestyrelsesmøde, hvor årsrapporten behandles og godkendes af bestyrelsen, kan bestyrelsen anmode revisor om at være til stede for en gennemgang af revisionsprotokollen. Det er et krav, at revisor deltager, hvis blot et bestyrelsesmedlem kræver revisors tilstedeværelse.
Ofte er det en god idé at have revisor med ved gennemgangen af revisionsprotokollen, da der så vil være mulighed for at stille uddybende spørgsmål til revisor omkring enkelte afsnit i revisionsprotokollen.
Det er selvsagt vigtigt, at bestyrelsen foretager en grundig gennemlæsning af revisionsprotokollen, og det er også et krav ifølge lovgivningen.
Det er derfor også et krav, at bestyrelsen kvitterer med underskrift fra hvert bestyrelsesmedlem på hver revisionsprotokol som bekræftelse på, at revisionsprotokollen er gennemlæst. Som en del af efterfølgende års revision skal revisor kontrollere, at bestyrelsen har underskrevet sidste års revisions
protokol. Revisor nummererer protokollens sider fortløbende, så det er muligt at kontrollere, at alle sider forelægges og godkendes af bestyrelsen.
Reglerne omkring fortløbende nummerering og bestyrelsens underskrift på bestyrelsesprotokollen blev indført efter Nordisk Fjer sagen for år tilbage, hvor revisor faktisk havde gjort opmærksom på flere kritiske forhold, men bestyrelsen ikke havde fået forelagt revisionsprotokollen og dermed de kritiske oplysninger.
Afrunding
Som det fremgår, er revisionsprotokollen et centralt dokument for bestyrelsen i dens kontrol og tilsyn med direktion og virksomhed.
Bestyrelsen skal særligt være opmærksom på revisors konklusion på revisionen og de særlige forhold, som revisor gør opmærksom på, da de er vigtige for bestyrelsens godkendelse af årsrapporten. Samtidig bør bestyrelsen følge op på revisors anbefalinger, herunder direktionens holdning hertil, og hvorvidt direktionen agter at følge revisors anbefalinger.