Rønne Havn kåret som Årets Offentlige Bestyrelse 2019

Rõnne-Havn Aarets offentlige bestyrelsespris
Thomas Thors, bestyrelsesformand Rønne Havn

Et stærkt Bestyrelsesfelt

Feltet af kvalificerede bestyrelser til Årets Offentlige Bestyrelsespris 2019 stod stærkere end nogensinde før, bedyrede Jørgen Ulrik Jensen, Bestyrelsesformand for Pluss Leadership. Bestyrelsesprisen blev overrakt for 8. år i træk i Dagens Dagsordens historie.

Det blev Rønne Havn, der løb med sejren i konkurrence med Fredericia Teater og Niels Brock, og i sin overrækkelse af prisen sagde Lars Goldschmidt fra bedømmelsespanelet blandt andet:

Det er vanskeligt at sammenligne på tværs af institutioner/selskaber med så forskellige udfordringer. Men fælles for jer alle tre er, at I professionelt har formået af lede og manøvrere yderst professionelt i krydsfeltet mellem politik og marked, og være gode eksempler på den særlige danske tradition for at kombinere det bedste fra henholdsvis den private og offentlige sektor.

I er således alle tre værdige vindere og udgør et stærkt konkurrencefelt. Men der er kun én pris. 

En af jer skiller sig alligevel ud og fortjener prisen som Årets Offentlige Bestyrelse for en helt igennem professionel tilgang til bestyrelsesarbejdet. Det har der været fuld enighed om i bedømmelsesudvalget.

Rønne Havn investerer i og bruger relativt mange penge på at sikre en effektiv og professionel bestyrelse, men bund-linjen taler for sig selv – fra 250.000 kr. til 20 mio. kr. i overskud inden for relativt få år. 

BEST IN CLASS – FORSYNING OG TRANSPORT: RØNNE HAVN

Rønne Havn er Bornholms forsyningshavn og dermed en vigtig forudsætning for øens vækst og udvikling. Der er over de senere år foretaget en stor strategisk satsning, hvor man har ændret synes på den geografiske placering fra et være en ulempe til at være en fordel. Man har udnyttet det store potentiale der ligger i at være installationshavn for de mange vindmølleparker, der ligger rundt om Bornholm, samt andre væsentlige offshore-aktiviteter. På få år er det lykkes at hæve bundlinjen fra 250.000 kr. til 20 mio. kr.

Fra venstre Lars Goldschmidt, fra bedømmelsespanelet; Thomas Thors, Bestyrelsesformand Rønne Havn og Jørgen Ulrik Jensen, Bestyrelsesformand Pluss Leadership og dagens konferencier

Bestyrelsesmæssigt handler meget professionelt. Bestyrelsen består af 9 medlemmer og lever så godt som på alle punkter op til Anbefalinger for God Selskabsledelse. – Med bl.a. en meget kompetencebaseret tilgang til sammensætning af bestyrelsen med brug af konsulenter til rekruttering af bestyrelsesmedlemmer. Man evaluerer løbende på bestyrelsens værdiskabelse, og man evaluerer både sit eget arbejde og direktionens arbejde i en årlig ”Bestyrelsens survey”. Man gør brug af professionelle governance-instrumenter som risk management via trafiklysmodellen, møde med revisor uden direktionens deltagelse samt indgåelse af bestyrelseskontrakter. 

1. oktober i år blev første etape af en omfattende havneudvidelse gjort færdig, og udover at kunne modtage de tungeste vindmølleelementer er den nu også i stand til at modtage de allerstørste krydstogtsskibe.

DE TO ANDRE BEST IN CLASS NOMINEREDE TIL ÅRETS OFFENTLIGE BESTYRELSESPRIS:

BEST IN CLASS – KULTUR: FREDERICIA TEATER

Fredericia Teater er som egnsteater vokset fra ca. 15.000 publikummer på en sæson for 9 år siden til 273.000 publikummer i sidste sæson. Kun Det Kongelige Teater har flere. Væksten er sket gennem en fokuseret strategi, hvor man har satset udelukkende på nye musicals forstået på den måde, at man enten udvikler disse selv, sammen med andre eller som de første spiller dem i Danmark. 

Man har bevæget sig fra lokal til global spiller, samarbejdet med nogle af de betydeligste internationale aktører i genren, og man har nu opnået status som §5 teater, hvilket vil sige, at man kommer på finansloven med status som Hele Danmarks Musicalteater. 

Bestyrelsen, der består af 7 medlemmer, har i hele denne udvikling været en aktiv medspiller. Bl.a. i opbygningen af et gensidigt udviklende samarbejde med byens erhvervsliv, hvor man flytter fokus fra sponsorer til partnerskaber. Man har desuden stor fokus på at være en klimabevidst og bæredygtig institution.

Bestyrelsen har i sin sammensætning stor fokus på kompetencer, den følger i vidt omfang anbefalinger til godt bestyrelsesarbejde, og den gør brug af professionelle governance-instrumenter som ”bestyrelsens halve time”.

BEST IN CLASS – UDDANNELSE: NIELS BROCK

Niels Brock er en traditionsrig uddannelsesinstitution, de ri generationer har været synonym med uddannelse af høj kvalitet. Den er de senere år vokset voldsomt, ikke mindst på Handelsgymnasiet, og med stor innovationskadance – fra Elitegymnasiet over Innovationsgymnasiet til Business Science og Founders Hub, som er Niels Brocks Iværksætteruddannelse. 

Man har desuden været stærkt internationalt orienteret med deltagelse i systemeksport, og man har opnået amerikansk akkreditering. 

Niels Brock drives som en virksomhed med klar datadrevet ledelse. Man er knivskarpe på KPI’er med tilhørende handleplaner og løbende opfølgning, og der afrapporteres på hvert bestyrelsesmøde ved hjælp af Trafiklysmodellen. 

Bestyrelsen består i henhold til de vedtægtsmæssige rammer af 14 medlemmer. Man følger overvejende generelle anbefalinger for godt bestyrelsesarbejde. Det kan fremhæves, at man har organiseret sig med flere udvalg, bl.a. et aflønningsudvalg og et risikoudvalg, og man gør brug af forskellige professionelle governance-instrumenter som eksempelvis ”bestyrelsens egen tid” på hvert møde.

Vi ønsker alle tre et stort tillykke med det flotte arbejde og Best in Class udmærkelsen.

1 KOMMENTAR

  1. […] Bekymringerne startede med et underskud på 8,8 millioner kroner for andet kvartal i 2019. Men med løfter om lyse tider, så blev taler fra sortsynede borgere overhørt. Derimod blev det oplyst at bestyrelsen i Fredericia Teaters arbejdede minutiøst med Budget 2020. Det kunne læses i avisen. Den 7. november 2019 blev bestyrelsen hos Fredericia Teater endda kåret som Danmarks bedste kulturbestyrelse ved kåringen af Årets Offentlige Bestyrelse i København.  https://dagensdagsorden.dk/events/aarets-offentlige-bestyrelse/roenne-havn-kaaret-aarets-offentlige-…  […]

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her